Daalt de zaadkwaliteit?

Er wordt wel eens gezegd dat de kwaliteit van het mannelijk zaad erop achteruitgaat. Het is echter zeer moeilijk om dit goed te onderzoeken. Daarvoor zou je zaadcellen van vroeger en nu in dezelfde omstandigheden moeten kunnen vergelijken. We zouden moeten weten of de mannen in kwestie al dan niet rokers waren, etc.
Resultaten van een kleinschalig onderzoek van de spermabank in Gent wijzen uit dat de zaadkwaliteit in de periode tussen het einde van de jaren zeventig tot het begin van de jaren negentig is gedaald en dat ze er sindsdien weer op vooruitgegaan is. Sinds 2005 lijkt de zaadkwaliteit weer stabiel te blijven.

Milieu zou hierbij een rol kunnen spelen. Onderzoek bij Vietnamveteranen wees bijvoorbeeld uit dat blootstelling aan pesticiden, ontbladeringsmiddelen, irriterende gassen en lichte radio-activiteit een invloed hebben, niet alleen op de zaadkwaliteit, maar ook op de mogelijke toename van miskramen en aangeboren afwijkingen.

"Er zijn echt niet veel 45-plussers die nog van een gezond kind bevallen."

Blijf op de Hoogte

Vind je deze website interessant en wil je graag op de hoogte gehouden worden van een mogelijk vervolg, laat dan hier je emailadres achter:

 
 
logo