Een gezond gewicht

Wie gezond eet en voldoende beweegt, heeft meestal ook een gezond gewicht. We spreken van een gezond gewicht bij een body mass index (BMI) tussen 18,5 en 25.  Je BMI bereken je door je gewicht in kilo's te delen door je lengte in meters in het kwadraat.

Een te hoog gewicht (BMI>25) kan de ovulatie en de menstruatiecyclus verstoren.
Bij een te laag gewicht (BMI <18,5) kan het lichaam zich beschermen tegen een zwangerschap. Eetstoornissen zoals anorexia nervosa en boulimia  kunnen eveneens vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken.
Behalve je BMI speelt ook je buikomtrek een rol. Teveel buikvet kan immers schadelijk zijn voor het metabolisme en voor de hormoonhuishouding. Voor een vrouw is een ideale buikomtrek tussen 68 en 80 cm, vanaf 80 cm of meer loop je een verhoogd gezondheidsrisico.  Bij mannen ligt de ideale buikomtrek tussen 79 en 94 cm en is een omtrek van 94 cm of meer schadelijk. Je buikomtrek meet je ter hoogte van je navel.

Een diëtiste of voedingsdeskundige kan je helpen om je voedingsgewoonten aan te passen en een gezond gewicht te bereiken.

Meer info 

"Ik wou dat ik al vroeger gestopt was met roken."

Blijf op de Hoogte

Vind je deze website interessant en wil je graag op de hoogte gehouden worden van een mogelijk vervolg, laat dan hier je emailadres achter:

 
 
logo