Weetjes over de vrouwelijke cyclus

Een vrouwelijke cyclus loopt van de eerste dag bloedverlies tot de volgende eerste dag bloedverlies en kent verschillende fasen. Intussen gebeurt er van alles in je lichaam. Aan een aantal lichamelijke tekens kan je ‘aflezen’ in welke fase van de cyclus je je bevindt.

Eerste fase: Menstrueren houdt in dat het niet meer bruikbare buitenlaagje van het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Hoeveel bloedverlies je hebt en hoe lang je regels duren heeft te maken met je eigen hormonaal evenwicht en je metabolisme. De mate waarin je menstrueert zegt niets over je vruchtbaarheid. Bij nogal wat vrouwen gaat de start van de menstruatie gepaard met pijn in de onderbuik. Dit is normaal, maar kan erg vervelend zijn.

Vlak voor de menstruatie wordt alles in gereedheid gebracht om een nieuwe eisprong op gang te brengen. In je eierstokken wordt oestrogeen geproduceerd. Je baarmoederslijmvlies (endometrium) wordt opgebouwd zodat een embryo zich daar kan innestelen.

Als gevolg van de toegenomen oestrogenen wordt alles een maatje groter:  de baarmoedermond, de schede, de schaamlippen...  De hoeveelheid baarmoederhalsslijm neemt toe. Hoe overvloediger, doorzichtiger en vloeibaarder het baarmoederhalsslijm, hoe dichter je bij je vruchtbare periode zit.

Onder invloed van oestrogeen voel je je aantrekkelijker en sexy. Je wordt gevoeliger voor seksuele prikkels.

De eisprong is een opeenvolging van kleine gebeurtenissen, die samen zo'n 36 uur duren. De meeste vrouwen merken het niet echt, slechts een kleine minderheid voelt last of pijn. Na verloop van tijd gaan ze deze signalen herkennen als hun eisprong.

Na de eisprong  heeft het eitje ongeveer 18 uur de tijd om bevrucht te worden. Omdat mannelijk zaad zo’n drie tot vijf dagen kan overleven, kan je bevrucht worden door enkele dagen vóór of de dag ván je eisprong te vrijen.

Tweede fase: na de eisprong is alles erop gericht om een eventueel bevruchte eicel alle kansen te geven om zich in te nestelen. Vindt er geen innesteling plaats, dan wordt op het einde van de cylus alles klaargemaakt om aan een nieuwe cyclus te beginnen.

Kort nadat de eisprong in gang is gezet begint de aanmaak van progesteron. Dit zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies zich verder ontwikkelt om de bevruchte eicel alle overlevingskansen te bieden.

De baarmoedermond wordt nu afgesloten door een slijmprop. Je lichaamstemperatuur stijgt lichtjes. Je borsten kunnen zwaarder voelen of gevoeliger zijn.

In deze tweede cyclusfase ben je onvruchtbaar. Sommige vrouwen voelen zich nu minder goed in hun vel. Sommige vrouwen krijgen makkelijker huiduitslag of vet haar. Weer anderen hebben net nu een groter libido, omdat ze ervan uitgaan dat ze niet zwanger kunnen worden.

Een aantal vrouwen hebben enkele dagen voor het einde van hun cyclus last van het premenstrueel syndroom (PMS). De meest voorkomende lichamelijke klachten zijn hoofdpijn, migraine, pijnlijke en gevoelige borsten, hartkloppingen,  onrust en slapeloosheid. Je kan ook prikkelbaar zijn of erg emotioneel worden. Heb jij last van PMS, dan plan je best geen belangrijke vergaderingen op deze dagen en stel je belangrijke beslissingen best even uit.

"Hoe sterk je kinderwens zal worden, weet je niet op voorhand."

Blijf op de Hoogte

Vind je deze website interessant en wil je graag op de hoogte gehouden worden van een mogelijk vervolg, laat dan hier je emailadres achter:

 
 
logo