Noodanticonceptie

Noodanticonceptie is een verzamelnaam voor middelen die tot doel hebben een zwangerschap te voorkomen na een onbeschermd seksueel contact of na een mogelijk falen van een anticonceptiemiddel.

In België zijn er twee vormen van noodanticonceptie: hormonale noodanticonceptie (de noodpil) en intra-uteriene noodanticonceptie (het noodspiraal).

De noodpil is zonder voorschrift verkrijgbaar bij de apotheker en tot 21 jaar gratis. Deze pil zorgt ervoor dat de kans op een zwangerschap verkleint nadat je onveilig gevreeën hebt. Het bevat  één vrouwelijk hormoon dat de eisprong verstoort of uitstelt.

De noodpil moet je binnen de 72 uur na de onveilige seks innemen. Hoe sneller je de noodpil inneemt, hoe beter ze werkt en hoe kleiner de kans op een zwangerschap.  Ben je later dan 72 uur, ga dan langs bij je huisarts.

Het is belangrijk om na inname van de noodpil tot aan je volgende menstruatie een ander (bijkomend) anticonceptiemiddel te gebruiken.

De noodpil biedt geen bescherming tegen hiv en andere soa's.

Het noodspiraal is eigenlijk een gewoon koperspiraaltje dat na een onbeschermde geslachtsgemeenschap ingebracht wordt door een arts of gynaecoloog.

Het noodspiraal zorgt ervoor dat een mogelijk bevruchte eicel zich niet kan innestelen in het baarmoederslijmvlies. Het noodspiraal kan tot vijf dagen na het risicocontact geplaatst worden.

Om een ongeplande zwangerschap alsnog te verhinderen, is een noodspiraal betrouwbaarder dan de noodpil. Het noodspiraal biedt geen enkele bescherming tegen hiv en andere soa’s.

Lees meer over noodanticonceptie.

Hier vind je de wachtdiensten van de apothekers.

Lees meer

  • De Veilig Vrijenlijn (078 15 15 15) biedt de klok rond informatie over veilig vrijen, anticonceptie, hiv/aids en andere seksueel overdraagbare aandoeningen.
  • Ook op www.allesoverseks.be kan je met je vragen terecht.

wacht niet te lang !

Blijf op de Hoogte

Vind je deze website interessant en wil je graag op de hoogte gehouden worden van een mogelijk vervolg, laat dan hier je emailadres achter:

 
 
logo