De biologische klok

Veel vrouwen zeggen dat ze een biologische klok voelen tikken. Ze hebben gelijk. Zeker voor vrouwen, en in mindere mate voor mannen, is het belangrijk om op tijd aan kinderen te beginnen. Op tijd betekent dan: best vóór je vijfendertigste als je een vrouw bent. Daar zijn meerdere redenen voor.

Hoe ouder je bent, hoe minder vruchtbaar je wordt. Als vrouw ben je het vruchtbaarst tussen pakweg 18 en 30 jaar, met een piek rond je 25ste.  Je hebt dan per cyclus ongeveer 20 tot 25% kans om zwanger te worden. Vanaf je dertigste daalt die kans gestaag en tussen je 35 en 37 jaar heb  je nog maar de helft zoveel kans om zwanger te raken, tussen je 38ste en je 40ste nog maar een vierde. Hoe ouder je wordt, hoe langer je dus moet wachten eer je zwanger wordt. Met het risico dat het niet meer lukt…


Bovendien stijgt de kans op afwijkingen, bijvoorbeeld het Downsyndroom, op miskramen en op tweelingen met het ouder worden.
De kans op aangeboren afwijkingen stijgt van 0,06 % op 25 jaar tot maar liefst 1 tot 5 % op 40 jaar.
De kans op een miskraam is een op tien bij vrouwen jonger dan 35. Tussen 35 en 40 loopt een op vijf zwangerschappen uit op een miskraam, ben je veertig jaar of ouder dan heb je bij een zwangerschap bijna  een op twee kans op een miskraam.

Bij mannen is de achteruitgang van de vruchtbaarheid minder duidelijk merkbaar. Toch zien we ook bij hen dat vanaf 40 tot 45 jaar er beduidend minder zaad geproduceerd wordt en dat het minder beweeglijk is.

Door de voorbehoedsmiddelen hebben we de indruk gekregen dat we onze zwangerschappen kunnen plannen. Dat is echter een illusie. Je kan er alleen voor zorgen dat je niet zwanger wordt. Wanneer je wél zwanger wordt kan je niet plannen. Net omdat sommige mensen lang moeten wachten op een kind, is het belangrijk er op tijd aan te beginnen.

"Hoe sterk je kinderwens zal worden, weet je niet op voorhand."

Blijf op de Hoogte

Vind je deze website interessant en wil je graag op de hoogte gehouden worden van een mogelijk vervolg, laat dan hier je emailadres achter:

 
 
logo