Wat kan er fout lopen bij een vrouw?

Als koppels niet zwanger raken, kan dat verschillende oorzaken hebben. Meestal gaat het om een samenloop van omstandigheden.

De meest gekende oorzaken bij de vrouw zijn:

  • Mechanisch: door allerlei factoren, bijvoorbeeld verstopte eileiders,  duurt het te lang vooraleer de eicel vanuit de eierstok in de baarmoeder geraakt en/of kan de zaadcel niet tijdig bij de eicel komen om ze te bevruchten. De oorzaak van deze problemen zijn doorgaans infecties, waar de vrouw niet noodzakelijk weet van heeft, en vergroeiïngen als gevolg van een buikontsteking of operatie.
  • Hormonaal: door een onevenwicht in de hormoonhuishouding en/of slechte signalen vindt er geen eicelrijping plaats, komt de eisprong niet of slecht tot stand, is er onvoldoende ondersteuning om tot innesteling te komen of wordt het baarmoederslijmvlies vervroegd afgebroken.
  • Immunologisch: door foutieve of overdreven werking van het afweersysteem kunnen er antistoffen gemaakt worden tegen de zaadcellen van de partner of tegen het embryo, waardoor de bevruchting of innesteling wordt bemoeilijkt. Ook als het afweersysteem te zwak is, leidt dit tot problemen bij de innesteling
  • Uterien: afwijkingen van de baarmoeder of ontstekingen van het baarmoederslijmvlies hebben vaak ook een negatieve invloed op de zwangerschapskans.

Ook bij een man kunnen zaken foutlopen, lees meer.

"Hoe sterk je kinderwens zal worden, weet je niet op voorhand."

Blijf op de Hoogte

Vind je deze website interessant en wil je graag op de hoogte gehouden worden van een mogelijk vervolg, laat dan hier je emailadres achter:

 
 
logo