Hoezo veilig vrijen?

Vrijen kan heel fijn zijn. Maar er zijn ook dingen waar je best op let. Dat je niet zwanger wordt als je dat niet wil. Dat je een besmetting met een seksueel overdraagbare aandoening (soa) vermijdt. Sommige soa’s  kunnen er immers voor zorgen dat je onvruchtbaar wordt, zoals chlamydia en gonorroe.  

Chlamydia is in België wijd verspreid, maar is helaas moeilijk op te sporen. De soa kan grote schade aanrichten aan je vruchtbaarheid. Een besmetting voorkomen is dus de boodschap.

Het probleem met de chlamydia-bacterie is dat ze infecties veroorzaakt. De bacterie nestelt zich bij de vrouw bij voorkeur aan de baarmoedermond, bij de man in de urineleider. Vrouwen merken er doorgaans weinig van of hebben wat vage klachten. Ongeveer de helft van de besmette mannen ondervindt er last van. Het gaat dan meestal om waterige afscheiding uit de penis en pijn bij het plassen.Bij vrouwen kan de infectie opklimmen naar de baarmoeder en een eileiderontsteking veroorzaken.  Dit kan gepaard gaan met een ziek gevoel en pijn in de onder- en bovenbuik, maar het kan ook best zijn dat je helemaal niets merkt. Het kan er toe leiden dat de eileiders dichtkleven, met onvruchtbaarheid of een verhoogde kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap tot gevolg. Ook bij de man kan een onbehandelde chlamydia-infectie leiden tot onvruchtbaarheid.  

Gonorroe of 'druiper' wordt eveneens veroorzaakt door een bacterie. Het is een infectie in de urineleider die bij de man tot een hevige ontsteking van de urinebuis kan leiden en bij de vrouw tot een ontsteking van de baarmoederhals .

Gonorroe geeft bij vrouwen vaak geen duidelijke klachten, soms wat meer vaginale afscheiding. Bij mannen is er meestal een branderig gevoel bij het plassen, geelgroene afscheiding of pijn in de onderbuik.

De aandoening verdwijnt niet vanzelf. Zowel bij de vrouw als bij de man kan een onbehandelde gonorroe tot onvruchtbaarheid leiden.

Veilig vrijen is de boodschap, zeker als je later nog kinderen wenst. Als je wisselende onbeschermde seksuele contacten hebt, doe dan om de zes maanden een soa-check. Hierbij wordt niet alleen op hiv maar ook naar andere besmettingen gecontroleerd. Consulteer je arts als je een risicovol seksueel contact hebt gehad.

Meer info

  • Met alle vragen over aids, seksueel overdraagbare aandoeningen, anticonceptie en seksueel grensoverschrijdend gedrag kan iedereen terecht op www.sensoa.be, de site van Sensoa.
  • Ook op www.allesoverseks.be kan je met je vragen terecht

"Ik wou dat ik al vroeger gestopt was met roken."

Blijf op de Hoogte

Vind je deze website interessant en wil je graag op de hoogte gehouden worden van een mogelijk vervolg, laat dan hier je emailadres achter:

 
 
logo