Stress en vruchtbaarheid

Of stress onze bevruchtingskansen doet dalen, blijft een punt van discussie. Een aantal onderzoekers zeggen van wel, anderen zeggen dat stress geen nadelig effect heeft. De onderzoeken gebeuren doorgaans bij mensen die een ivf-behandeling volgen. Wie het ook bij het rechte eind heeft, er vallen over stress en vruchtbaarheid toch wat bedenkingen te maken.

Onder het begrip stress valt eigenlijk alles dat de normale regelmaat verstoort en dat dus je lichaam kan ontregelen. Denk bijvoorbeeld aan topsport of ploegendienst. Misschien heb je niet door dat je lichaam onder stress staat, maar is dat wel zo.

Wie een stressvol leven leidt, neemt vaak niet voldoende tijd om te ontspannen of gezond te koken en te eten. Je bent vaker vermoeid en als je echt gestresseerd bent, heb je minder zin in, en tijd voor, seks. Dat is dus niet zo gunstig als je kinderen wil krijgen.

Als je nu een gestresseerd leven hebt, hoe moet het dan met kinderen in huis? Zeker de eerste jaren vormen die nog een extra bron van stress. Tijdig ontspannen maakt dat je ook als toekomstige vader of moeder sterker staat.

De vraag over de invloed van stress duikt vaak op in verband met vruchtbaarheidsbehandelingen. Die zijn immers doorgaans erg stresserend. Vooral de periode tussen de eisprong (of eicelpunctie) en de eventuele zwangerschapstest wordt als erg lastig ervaren.  Koppels krijgen dan wel eens te horen: als je wat meer ontspant zal het wel lukken. Of: je moet dat loslaten.
Zo eenvoudig is dit niet en dergelijke uitspraken kunnen vaak erg beschuldigend overkomen voor het koppel.

Toch blijft het erg belangrijk om tijdens de  vruchtbaarheidsbehandelingen goed voor jezelf te zorgen en waar mogelijk te zorgen voor ‘eilandjes van rust’. Zorgen voor jezelf en je partner is vaak het enige wat je écht kan doen, eens je vruchtbaarheid in de handen ligt van de geneeskunde. Een fijne hobby waarin je even alles kan vergeten, een yoga- of relaxatiecursus, gaan dansen of wandelen in het bos… kan helpen om de moeilijke periode die je doormaakt draaglijker te maken. Het kan je in staat stellen om het, als dat nodig is, langer vol te houden.

"Er zijn echt niet veel 45-plussers die nog van een gezond kind bevallen."

Blijf op de Hoogte

Vind je deze website interessant en wil je graag op de hoogte gehouden worden van een mogelijk vervolg, laat dan hier je emailadres achter:

 
 
logo