Alcohol, drugs en cafeïne

Alcohol en drugs kunnen je aanvankelijk in een prettige sfeer brengen, waardoor je ook meer in de stemming bent om te vrijen. Veelvuldig gebruik van alcohol, stimulerende middelen en andere drugs heeft echter bijna altijd een negatieve invloed op je vruchtbaarheid en vaak ook op je seksleven. Ben je zwanger, dan zijn deze middelen absoluut te mijden.

Alcohol verdooft. Omdat alcohol ook je remmingen verdooft, vrij je losser.

Maar alcohol:

  • onderdrukt testosteron, waardoor je erectie- en ejaculatieproblemen kan krijgen
  • remt de eisprong af
  • verstoort het transport van zaadcellen
  • interfereert met je hormoonhuishouding

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap:

  • heeft een invloed op het geboortegewicht en de lengte van de baby
  • geeft een grotere kans op een miskraam of  vroeggeboorte of op een verstoorde ontwikkeling

Alcohol is altijd schadelijk voor vruchtbaarheid, conceptie en zwangerschap. Zelfs bij kleine hoeveelheden. Er is geen veilige ondergrens.

Cannabis in een beperkte dosis ontremt. Je hebt meer zin om te vrijen. Je lichaam is gevoeliger. Je seksuele remmingen nemen af.

Gebruik je het veel of vaak, dan kan cannabis net het omgekeerde effect hebben:

  • je seksuele verlangens nemen af
  • je krijgt moeilijker een orgasme
  • de menstruatiecyclus geraakt in de war
  • de spermakwaliteit wordt aangetast
  • het testosterongehalte daalt

Cocaïne kan in een kleine dosis het verlangen, de potentie en het orgasme versterken. Dat geldt ook voor andere oppeppende drugs zoals XTC. Vandaar hun reputatie: seksueel opwindend. Bij een hoge dosis of langdurig gebruik is het effect overduidelijk negatief.

Cocaïne en andere oppeppende drugs tijdens de zwangerschap zijn ronduit gevaarlijk. Ze geven kans op vroeggeboorte, loslaten van de placenta, misvormingen en mentale achterstand.  

Cafeïne en theïne maken, als je het veel gebruikt, dat de beweeglijkheid van spermacellen achteruit gaat. Een eicel bevruchten kan nog wel. Of cafeïne een effect heeft op de vrouwelijke vruchtbaarheid, weten we (voorlopig nog) niet.

Tijdens de zwangerschap is het aanbevolen het koffiedrinken te beperken tot 3 of 4 kopjes per dag (< 300mg cafeïne per dag) omdat anders de kans verhoogt dat de groei van de foetus vertraagt. Let op: één Redbull bevat al 250 mg cafeïne.  

Wie vaak alcohol en drugs gebruikt loopt het risico dat hij zijn gezonde levensstijl verwaarloost. Je schat risico’s lager in, je eet minder goed, je verwaarloost je persoonlijke hygiëne, je verdraait je dag- en nachtritme… allemaal zaken die niet goed zijn voor je vruchtbaarheid en voor een eventueel ouderschap.

Bovendien versterken de ongezonde effecten van de verschillende drugs elkaar. Wie én rookt, én alcohol gebruikt, én cannabis neemt enz. zorgt dus voor een cocktail die erg schadelijk is voor zijn gezondheid en vruchtbaarheid.

Meer info

  • De DrugLijn (078 15 10 20) is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 10u tot 20u, niet op feestdagen (vanaf een vast toestel bel je aan voordeeltarief)
  • Ook op www.druglijn.be kan je met je vragen terecht 

"Er zijn echt niet veel 45-plussers die nog van een gezond kind bevallen."

Blijf op de Hoogte

Vind je deze website interessant en wil je graag op de hoogte gehouden worden van een mogelijk vervolg, laat dan hier je emailadres achter:

 
 
logo