Sterilisatie: een definitieve beslissing

Sterilisatie is een vorm van definitieve anticonceptie. Het zorgt voor blijvende onvruchtbaarheid. Zowel mannen als vrouwen kunnen gesteriliseerd worden. Sterilisatie zorgt ervoor dat het transport van de eicel of de zaadcel onmogelijk wordt. Er verandert niets aan de hormonale regulering: er worden dus nog wel eicellen en zaadcellen tot rijping gebracht.

Sterilisatie bij de man heet vasectomie. Deze ingreep gebeurt meestal poliklinisch onder plaatselijke verdoving. De zaadleiders worden onderbroken of afgebonden, waardoor de weg die de zaadcellen normaal afleggen van de ballen naar de penis wordt afgesloten. Dit heeft tot gevolg dat de zaadcellen niet meer in het sperma terechtkomen. Ze worden afgebroken in de bijbal en na verloop van tijd opgenomen in het bloed.

Als een gesteriliseerde man klaarkomt heeft hij nog gewoon een zaadlozing, maar er zitten geen zaadcellen meer in. Het sperma ziet er niet anders uit dan bij mannen die niet gesteriliseerd zijn.

Sterilisatie van de man is zeer betrouwbaar maar beschermt niet tegen soa's en hiv.

● Sterilisatie bij een vrouw gebeurt vaak onder narcose, maar soms ook onder plaatselijke verdoving. De eileiders worden samengebonden, afgebonden, afgeklemd of dicht gebrand.

De doorgang van de eierstok naar de baarmoeder wordt afgesloten, waardoor de gerijpte eicel niet meer in de baarmoeder geraakt. Omgekeerd kunnen zaadcellen niet meer van de baarmoeder naar de eicel.

Sterilisatie van de vrouw is goed betrouwbaar, maar beschermt niet tegen soa's en hiv.

Sterilisatie wordt beschouwd als een definitieve ingreep. Er bestaan weliswaar hersteloperaties, maar de kans op succes is niet gegarandeerd. Soms is zo'n ingreep technisch niet eens mogelijk.

Lees meer

  • De Veilig Vrijenlijn (078 15 15 15) biedt de klok rond informatie over veilig vrijen, anticonceptie, hiv/aids en andere seksueel overdraagbare aandoeningen.
  • Ook op www.allesoverseks.be kan je met je vragen terecht.

"Mijn kinderen gaan zeker sporten. Gezond én goed voor hun ontwikkeling."

Blijf op de Hoogte

Vind je deze website interessant en wil je graag op de hoogte gehouden worden van een mogelijk vervolg, laat dan hier je emailadres achter:

 
 
logo