Natuurlijke anticonceptiemethoden: weet wanneer je vruchtbaar bent

Natuurlijke geboorteregeling kan gebruikt worden om je kans op een zwangerschap te verhogen, maar ook om net een zwangerschap te vermijden. In dat geval vermijd je seks in de periode dat je vruchtbaar bent. De methode is goed als je in een stabiele relatie zit, waar een eventuele zwangerschap geen probleem vormt.

Het komt erop aan het tijdstip van de eisprong goed te kennen. Er bestaan verschillende methoden om dit tijdstip te weten te komen:

  • De kalendermethode is een van de oudere natuurlijke anticonceptiemethoden. De vruchtbare dagen worden bepaald op basis van gegevens van voorafgaande cycli.  Deze methode is onbetrouwbaar. Je cyclus wordt immers door verschillende factoren beïnvloed die je niet steeds onder controle hebt.
  • De temperatuurmethode maakt gebruik van de lichaamstemperatuur van de vrouw om haar vruchtbare periode te bepalen.
  • De Billingsmethode maakt gebruik van de eigenschappen van het cervixslijm om het tijdstip van ovulatie vast te stellen.
  • Natural Family Planning gebruikt een combinatie van deze en andere waarnemingen. Het gaat er om dat je de verschillende veranderingen in je lichaam doorheen de menstruatiecyclus leert kennen.

Enkelvoudige methodes, waarbij je slechts met één aspect (de kalender, de temperatuur, het cervixslijm…) rekening houdt, zijn minder betrouwbaar, zeker als je geen regelmatige cyclus hebt.

Natural Family Planning is betrouwbaar op voorwaarde dat je als vrouw geleerd hebt je lichaamsveranderingen waar te nemen en exact te interpreteren. Bovendien is het ook belangrijk dat je partner meedoet.  Hoe je je cyclus goed kan leren kennen lees je hier.

Periodieke onthouding of alleen tijdens de vruchtbare periodes een condoom gebruiken, helpt niet tegen soa’s en hiv.

Meer over Sensiplan.

Lees meer

  • De Veilig Vrijenlijn (078 15 15 15) biedt de klok rond informatie over veilig vrijen, anticonceptie, hiv/aids en andere seksueel overdraagbare aandoeningen.
  • Ook op www.allesoverseks.be kan je met je vragen terecht.

wacht niet te lang !

Blijf op de Hoogte

Vind je deze website interessant en wil je graag op de hoogte gehouden worden van een mogelijk vervolg, laat dan hier je emailadres achter:

 
 
logo