Barrièremiddelen: een rubbertje op de baan

Barrièremiddelen zijn voorbehoedsmiddelen die verhinderen dat zaadcellen in de baarmoeder binnenkomen. Er bestaan zowel barrièremiddelen voor mannen als voor vrouwen.

● Het mannencondoom is een dun en zeer flexibel cilindertje/hoesje dat om de stijve penis wordt geschoven en dat het sperma opvangt. Op deze manier kan er geen bevruchting plaatsvinden. Bovendien beschermt het condoom ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa).

Het condoom is een vrij betrouwbaar anticonceptiemiddel. De betrouwbaarheid is echter sterk afhankelijk van het correcte gebruik. Zo kunnen bepaalde glijmiddelen het condoom aantasten en onbetrouwbaar maken. Denk er ook aan dat condooms beperkt houdbaar zijn. Check dus altijd de vervaldatum en houd condooms niet langdurig in je broekzak. Een zaaddodend middel biedt extra bescherming tegen een onbedoelde zwangerschap. Sommige condooms zijn voorzien van zo'n zaaddodend middel.

Condooms zijn zonder doktersvoorschrift verkrijgbaar in apotheken, grootwarenhuizen, drogisterijen, condoomautomaten, sekswinkels, op het web...

Lees hier hoe je een condoom correct gebruikt.

● Het vrouwencondoom is een doorzichtig lang zakje (ong. 17cm) met een binnen- en buitenring. Het wordt ingebracht in de vagina van de vrouw op dezelfde manier als een tampon. Het zorgt ervoor dat het sperma van de man niet in de vagina terecht komt. Op deze manier kan er geen bevruchting optreden. Bovendien beschermt het condoom ook tegen soa’s en hiv.

Het vrouwencondoom is minder betrouwbaar dan het mannencondoom omdat er een kans is dat de penis naast het condoom in de vagina komt en omdat het sperma er gemakkelijk kan uitlekken.

Het vrouwencondoom kan je zonder doktersvoorschrift krijgen bij de apotheker (meestal op bestelling).

Lees hier hoe je een vrouwencondoom correct gebruikt.

● Het pessarium is een buigzame rubberen gesloten ring die voorafgaand aan de geslachtsgemeenschap door de vrouw zelf kan worden ingebracht in de vagina.
Het komt over de baarmoedermond te liggen. Hierdoor wordt de doorgang van zaadcellen naar de baarmoeder verhinderd en daardoor ook de bevruchting van de eicel. Het pessarium beschermt niet tegen soa’s en hiv.

Het pessarium behoort tot de minder betrouwbare anticonceptiemiddelen.

Het is moeilijk verkrijgbaar en wordt nog weinig gebruikt (informeer je bij je arts).

Lees meer over het gebruik van een pessarium.

Meer info

  • De Veilig Vrijenlijn (078 15 15 15) biedt de klok rond informatie over veilig vrijen, anticonceptie, hiv/aids en andere seksueel overdraagbare aandoeningen.
  • Ook op www.allesoverseks.be kan je met je vragen terecht.

"Mijn kinderen gaan zeker sporten. Gezond én goed voor hun ontwikkeling."

Blijf op de Hoogte

Vind je deze website interessant en wil je graag op de hoogte gehouden worden van een mogelijk vervolg, laat dan hier je emailadres achter:

 
 
logo