Cédric Van Branteghem

"Mijn kinderen gaan zeker sporten. Gezond én goed voor hun ontwikkeling."

  Cédric Van Branteghem

“Of ik me al vragen heb gesteld over mijn vruchtbaarheid? Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat ik een gezonde levensstijl heb. Ik beweeg veel, natuurlijk. Ik ben goed op gewicht. Ik eet gezond. Dat moet wel: mijn lichaam is mijn werktuig en voeding is de brandstof. In mijn discipline heb je veel proteïnen nodig, maar voor het overige moet je een evenwichtig voedingspatroon hebben. Ik eet veel groenten en met plezier. Ik vind ze gewoon lekker. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet af en toe eens een McDonalds binnenstap. En om de twee tot drie weken eet ik ook wel eens friet. Maar dan zelf gesneden en gebakken, zodat ik weet dat het frietvet niet oud is.

Roken doe ik natuurlijk niet. Als je jong bent trek je al eens aan een sigaret. Maar dat smaakt toch gewoon vies, het pakt op je adem, het is duur, het stinkt en het is nefast voor je gezondheid. Ik ben zeer blij dat ik niet rook.

Ik drink graag eens een glas wijn, en zelfs voor een topsporter kan dat geen kwaad als je dat met mate doet. De avond voor een wedstrijd ga ik niet in de pinten vliegen. Je lichaam heeft dan energie nodig om die alcohol te verwerken, je slaapt niet goed, terwijl je die energie net nodig hebt. Bovendien droogt alcohol je spieren uit, waardoor je risico op blessures loopt.
Maar ik ga eens graag uit eten en daar hoort een glas wijn bij. In de winter, buiten het wedstrijdseizoen, kan dat echt geen kwaad. Ik geniet graag van het leven. Als ik dat allemaal zou moeten opgeven, dan hield ik dat geen tien jaar vol.

Die levensstijl is op een natuurlijke manier gegroeid. Het eerste jaar dat ik aan de unief zat en doorbrak in mijn sport heb ik alle café’s van Gent gezien. En dan plots besef je dat je je droom –het WK, de Olympische Spelen– kan realiseren, maar dat dat niet gaat als je elke dag in de Overpoort zit.

Je hoort wel eens dat extreem sporten niet goed is voor je vruchtbaarheid, maar ik heb dat nog nooit gehoord over mannelijke vruchtbaarheid. Ook niet van collega sporters. Voor vrouwen ligt dat anders. Als ze heel scherp staan, kan het zijn dat ze een jaar lang hun regels niet krijgen. Dus dat zal wel niet zo goed zijn. Ik ken vrouwelijke collega’s die nog een hele poos licht blijven voortsporten als ze al zwanger zijn. Als ze dan bevallen zijn en terug beginnen sporten, zijn ze vrij snel weer op topniveau, omdat ze een goede conditie hebben. Voor een man is kinderen maken sowieso gemakkelijker natuurlijk.

Mijn kinderen gaan zeker sporten. Omdat het gezond is en goed voor hun ontwikkeling. Maar of het topsporters willen worden, moeten ze zelf kiezen. Trouwens, dat is nog veel te ver af (lacht).”  

Olympisch atleet Cédric Van Branteghem

Foto: ©Sportimonium 

 

Benieuwd naar jouw eigen vruchtbaarheid? Doe de test!

Nog meer getuigenissen:

"Mijn kinderen gaan zeker sporten. Gezond én goed voor hun ontwikkeling."

Blijf op de Hoogte

Vind je deze website interessant en wil je graag op de hoogte gehouden worden van een mogelijk vervolg, laat dan hier je emailadres achter:

 
 
logo