Marleen Temmerman

"Hoe sterk je kinderwens zal worden, weet je niet op voorhand."

  Marleen Temmerman

“De impact van vruchtbaarheidsbehandelingen, zowel lichamelijk als emotioneel, wordt zwaar onderschat.  Natuurlijk is het niet zo dat iedereen een echte kruisweg doormoet, maar toch. Ik spreek uit eigen ervaring. Je verwacht je er gewoonweg niet aan dat kinderen niet vanzelf zullen komen.
Neem bijvoorbeeld een ivf-cyclus. Dan ga je gemakkelijk een of twee dagen overtijd. Je voelt vanalles, je hebt gespannen borsten, je buik voelt gezwollen… Op zo’n moment duren de uren heel lang. Je gaat al eens vaker naar het toilet om te checken of je regels niet zijn doorgebroken. Je begint te hopen. In gedachten ben je al negen maanden zwanger, ook al weet je dat volgens de statistieken de kans op succes per cyclus maar dertig procent of minder is. En als dan je regels doorbreken is dat telkens een ontgoocheling. Je mag je daar niet aan vastklampen.
Zelf vond ik stoppen het moeilijkste. Je denkt altijd: ach, laat ik het nog één keer een kans geven. Er zijn altijd redenen om te hopen dat een volgende behandelingscyclus wél kan lukken.    
Een kinderwens is iets heel krachtig. Ik zie in mijn praktijk mensen die hun eigen leven op het spel zouden zetten om maar zwanger te kunnen worden. En het gekke is: je weet op voorhand niet hoe sterk je kinderwens zal worden. Zelf had ik op mijn 25ste iets van ‘Kinderen krijgen vind ik wel leuk maar als het niet lukt ga ik daar geen spel van maken.’ Dat bleek een vergissing. Ik zie genoeg vrouwen die zeggen ‘Ik hoef helemaal geen kinderen’, en die je dan twee of drie jaar later heel hard ziet proberen om toch nog zwanger te worden. Zo rond 28 tot 30 jaar slaat die kinderwens toe, als in je omgeving iedereen aan kinderen begint.
Ik zou mensen adviseren om na een eerste behandelingspoging samen met hun arts een evaluatie te maken. Hoe is het geweest? Wat zijn de kansen dat het een volgende keer lukt? En  om op basis daarvan een plan, een soort roadmap te maken: hoeveel tijd, geld en energie wil je er aan besteden? Het is goed om op voorhand een lijn te trekken, zelfs al is de kans groot dat je er toch over gaat. En verder is het goed om altijd te blijven relativeren, hoe moeilijk dat ook is. Er zijn ook andere dingen in het leven. Blijf goed zorg dragen voor je relatie. En luister naar de wijsheid van je lichaam.”

Gynaecologe Marleen Temmerman

 

 

Benieuwd naar jouw eigen vruchtbaarheid? Doe de test!

Nog meer getuigenissen:

"Kinderen opvoeden is een groepsgebeuren."

Blijf op de Hoogte

Vind je deze website interessant en wil je graag op de hoogte gehouden worden van een mogelijk vervolg, laat dan hier je emailadres achter:

 
 
logo