Lieve Blancquaert

"Kinderen opvoeden is een groepsgebeuren."

  Lieve Blancquaert

"Ik heb vrij laat kinderen gekregen. Ik was 34 toen Martha geboren werd en op mijn 35ste kwam Boris. Ik noem dat een accident de parcours. Ik herinner me nog goed dat ik de druk van de biologische klok voelde, maar een goede vader hebben voor mijn kinderen was belangrijker.

Nic en ik waren een jaar samen toen ik zwanger was. Sommigen vinden dat snel. Maar wanneer weet je dat je een goede relatie hebt en bij elkaar zal blijven? Ik ben daar niet naïef in. Ik ken koppels in mijn omgeving die jaren bij elkaar zijn en dan toch nog scheiden. Je hebt nooit een garantie dat je relatie goed zal blijven. Maar je kunt wel weten of iemand een goede vader zal zijn.

De liefde die je voor je kinderen voelt, dat is iets heel speciaal. Je kan dat nog het beste vergelijken met verliefdheid. Valt die eerste, verzorgende, fase weg, dan voelt dat enerzijds als een bevrijding, maar anderzijds is het ook wat loslaten. Je kinderen zijn je kinderen niet. Dat voel je al heel snel.

Als je pas kinderen hebt, vraag je je natuurlijk af: hoe ga ik ooit nog uit mijn pyjama geraken. Maar als je dat wil, kan je heel snel de draad van je carrière weer oppakken. Het vergt alleen meer organisatietalent. Ik kan dat vrij goed, zeggen: nu doet ik dit, nu doe ik dat, en nu besteed ik een hele dag aan de kinderen.

Je moet de zorg van je kinderen ook aan anderen kunnen overlaten. Je moet er echt van uitgaan dat kinderen opvoeden een groepsgebeuren is. Denken dat jij alleen dat goed kan doen, is rampzalig.

Mensen vragen mij dikwijls: hoe combineer jij je carrière met kinderen? De vraag klinkt bijna beschuldigend. Wat me kwaad maakt is dat ze dat nooit aan Nick vragen. Wij delen de zorg voor de kinderen. Ik geef dat door aan Nic en hij geeft dat terug aan mij. Soms komen we wel eens aandacht voor elkaar te kort, maar nooit voor de kinderen. Die zijn onder alle omstandigheden goed omringd

Ik heb wat vliegangst. Maar telkens als ik in een vliegtuig stap denk ik: mijn leven is tof geweest, en als mij iets overkomt, weet ik dat de kinderen in goede handen zijn."

Fotografe Lieve Blancquaert

 

 

Benieuwd naar jouw eigen vruchtbaarheid? Doe de test!

Nog meer getuigenissen:

"Mijn kinderen gaan zeker sporten. Gezond én goed voor hun ontwikkeling."

Blijf op de Hoogte

Vind je deze website interessant en wil je graag op de hoogte gehouden worden van een mogelijk vervolg, laat dan hier je emailadres achter:

 
 
logo